Julen bringer spild

Julen er en dejlig tid. Når det er jul, er alting lidt mere hyggeligt. Fordi vi pynter op, tænder lys, spiser god mad og giver hinanden gaver. Men det er netop de ting, der også gør julen til en stor forbrugsfest – eller en overforbrugsfest.

Vi forbruger rigtig meget, når det er jul. Og det er ekstra forbrug. Det er en masse ting, vi egentlig ikke har brug for.

Der er også meget spild i juletiden. Man får købt for meget mad, og gavepapiret bliver smidt ud, så snart gaverne er pakket ud. Julepynten kan nogle næsten ikke få nok af, og der blive købt nyt hvert år. Og når noget af det ikke er så pænt mere, ryger det bare i skraldespanden.

Bæredygtig jul

Vi bør tænke bæredygtighed ind i vores hverdag igennem hele året. Men i juletiden gælder der nogle helt andre regler, og vi lever helt anderledes. Så prøv at tænke specifikt på, hvad du kan gøre i julen for at leve bæredygtigt.

Skal din jul være bæredygtig, så skal der skrues ned for forbruget. Du skal måske købe færre gaver, mindre mad og mindre julepynt. Der er utroligt mange knapper, du kan skrue på, og du kan gøre utroligt meget. Det handler bare om at komme i gang.

Her er en liste med idéer til, hvordan du gør din jul mere bæredygtig:

  • Giv oplevelser i gave
  • Giv brugte ting i gave
  • Giv hjemmelavede eller på anden måde bæredygtige gaver
  • Giv kun gaver til børnene i familien
  • Gem gavepapiret til andre formål eller til næste år
  • Pak gaverne ind i avispapir eller andre genbrugsmaterialer
  • Lav selv julepynt af genbrugsmaterialer
  • Planlæg nøje madindkøb
  • Vælg julelys, der bruger mindst muligt strøm
  • Overvej et genbrugeligt juletræ
store julegaver overforbrug

Spred glæden ved bæredygtighed

Begynder du selv at ændre nogle julevaner, så er det godt. Kan du få andre med på idéen, er det endnu bedre!

Fortæl alle dine venner og bekendte og hele din familie om dine nye bæredygtige vaner. Giv dine idéer videre. Fortæl også om, hvor nemt det er at leve mere bæredygtigt.

Køber du dig et juletræ, der kan genbruges, så skal du ikke finde et nyt hvert år. Laver du gaveaftaler, så du skal købe færre gaver, bliver det også nemmere. Meget af den julestress, vi alle kender til, kan mindskes sammen med forbruget. Så spørg din nabo og din ven, om der egentlig er brug for at købe den ekstra julegave.

Julen behøver ikke at handle om gaver, mad og pynt alle vegne. Den kan godt handle om familiegåture i skoven, kreative julepyntsprojekter, oplevelsesgaver og mad af god kvalitet, men lav kvantitet.

Har du en god idé til at gøre julen mere bæredygtig? Smid en kommentar her under billedet!

bæredygtige julegaver

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...