Genbrug og genanvendelse

Der er mange ord i det danske sprog. Vi er også begyndt at tage rigtig mange engelske ord til os, hvilket giver et endnu større udvalg. Så nogle ord ligner hinanden meget. Bl.a. genbrug og genanvendelse. Vi kan godt blive enige om, at det er to forskellige ord. Men ved du, om det er to forskellige ting?

Denne blog hedder Genbrug er godt. Jeg vil nemlig gerne opfordre til, at man genbruger mere. Men for min skyld må du også meget gerne genanvende. Bloggen har ikke fået sit navn, fordi genbrug er bedre end genanvendelse. Det er bare svært at få både genbrug, genanvendelse, forbrugsstop, bæredygtighed, miljøvenlighed og naturbeskyttelse med i et og samme navn.

Men når nu jeg har spurgt dig, om genbrug og genanvendelse er det samme, så må vi hellere se nærmere på det.

Genbrug

Når du bruger dit tøj igen efter at have vasket det, så er det faktisk genbrug. Du bruger det igen. Det føles ikke som genbrug, fordi vi er vant til at bruge vores tøj igen og igen. Det føles mere som genbrug, når vi køber tøj, som andre har brugt.

Vi kender ordet genbrug fra genbrugsbutikker. Her kan man købe ting, som andre mennesker ikke har brug for længere. De har afleveret det i butikken, og mange af butikkerne sender deres overskud videre til humanitære formål.

Du kender også ordene fra genbrugspladser og genbrugsstationer. Her kører vi hen med vores affald, som ikke kan være i den almindelige skraldespand, der bliver tømt jævnligt af skraldebilen. Byggeaffald, udtjente hvidevarer, haveaffald osv. bliver så sorteret i forskellige containere. Det bliver dog sjældent genbrugt. Det bliver nærmere genanvendt.

genbrug og genanvendelse af flasker

Genanvendelse

Når en ting ikke bare kasseres, men bruges til at lave noget andet, så er det genanvendelse. Jeg har genanvendt paprørene fra tomme toiletruller her.

Genanvendelsesprocessen indebærer ofte, at noget smeltes eller hakkes i småstykker. Derefter kan det formes til noget nyt. Vi er fx blevet ret godt til at genanvende plastik, og nogle virksomheder samler plastik fra verdenshavene sammen for at lave deres produkter.

Der dukker flere og flere produkter op, som er lavet af et genanvendt materiale. Fordi forbrugere som du og jeg efterspørger det. Det er en positiv udvikling. Hvis vi kan blive rigtig gode til det, kan vi skabe en cirkulær økonomi, hvor alting bliver brugt igen og igen. Der vil ikke være noget, der bare er affald.

Alt er godt

Mange taler om genbrug og genanvendelse som den samme ting. Eller de bruger ordet genbrug om begge dele. I det danske sprog er de to ord mere eller mindre blevet synonymer for hinanden. Det ser jeg ikke det store problem i. For begge dele er godt for miljøet og for vores klode. Et ekstra plus er, at det også er godt for din pengepung.

Det vigtige, når det kommer til genbrug og genanvendelse, er ikke, om du bruger betegnelserne rigtigt. Det er, at du gør det. At du genbruger, og at du genanvender.

Tag i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Køb brugt tøj og brugte ting. Aflever dine pantflasker i en pantautomat, så de kan blive vasket og brugt igen. Aflever dine gamle ting i genbrugsbutikker, eller tag på loppemarked og sælg dem.

Som privatperson kan det være lidt sværere for dig at genanvende. Nogle ting kan du fint genanvende. Hvis dit tøj eller et viskestykke får et hul, så sy det om til bamser eller julepynt. Gem tomme mælkekartoner, så du kan pynte dem og bruge dem til et andet formål. Overvej hele tiden, om du kan bruge noget igen, før du smider det ud. Og så køb nogle produkter, som er lavet af genanvendte materialer.

genbrug symbol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...