Vaskemaskinehistorie – opdatering

For et stykke tid siden gik min vaskemaskine i stykker. For at være mere præcis var det varmelegemet, der gik i stykker. Jeg valgte at få det skiftet ud. Du kan læse om det her.

Nu er det blevet tid til en opdatering. Der er nemlig nyt.

Da jeg fik skiftet mit varmelegeme, var det med i mine overvejelser, at det var en ældre maskine. Der kunne være noget andet, der gik i stykker ugen efter. Men jeg tog chancen. Det var ikke så dyrt. Og den kom til at holde i lidt over et år mere.

Min vaskemaskine gik i stykker – igen

Lidt over et år efter reparationen, måtte jeg opgive min vaskemaskine helt. Jeg overvejede kort at få repareret på den igen, men der kommer et tidspunkt, hvor det ikke kan betale sig. Det var min uprofessionelle vurdering, at det var tiden.

Maskinen var begyndt at skrante på forskellige punkter. Den fik ikke al sæben i sæbeskuffen med, og jeg begyndte at undgå flere og flere programmer, fordi de gav mig drivvådt tøj. Der var flere ting galt med maskinen, så jeg besluttede, at den havde levet sit liv. Den blev kørt på genbrugspladsen.

Jeg købte en anden maskine

Selvom det er muligt at vaske tøj i hånden, ville jeg gerne have mig en vaskemaskine. Jeg skulle bare beslutte, om jeg skulle købe en ny eller en brugt. Nu havde jeg jo besluttet, at jeg ikke ville reparere på den gamle, men finde en anden.

Der er nogle fordele ved at købe nyt. Fx garanti og kvalitet. Men jeg valgte at lede efter en brugt maskine. Der er rigeligt af dem til salg rundt omkring. Og mange af dem er i ganske fin stand.

I en facebookgruppe fandt jeg en brugt vaskemaskine til 500 kr. Sælgeren havde fået en ny og ville gerne af med den. Den var dog ikke ret gammel og så ud til at være i fin stand.

Hvis jeg skal sammenligne med reparationen til 800 kr., skal den “nye” maskine bare holde i et år. Så har den været et godt køb. Foreløbigt vasker den fint, og jeg glæder mig over, at den larmer mindre end den gamle.

energimærkning vaskemaskine

Hvad er egentlig mest bæredygtigt?

De nye vaskemaskiner, man kan købe i dag, kan være meget energibesparende. Det ser rigtig fint ud på papiret. Men som du kan læse i det gamle blogindlæg, fortalte reparatøren mig, at de også bruger så lidt vand, så de ikke holder ret længe. De bliver simpelthen sat til med sæberester. Så står maskinen af, og man skal købe en ny.

Det er sådan noget, der medvirker til, at det ikke er så enkelt med bæredygtigheden. Du kan ikke bare vælge en vaskemaskine med den bedste energimærkning og så være sikker på, at den er den mest bæredygtige. Mange faktorer spiller ind. Og nogle kender vi ikke til på forhånd.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du så bare skal give op og lade det hele sejle. Gør, hvad du kan, for at leve bæredygtigt!

Det gælder ikke kun vaskemaskiner eller hvidevarer, men alt i din husstand – det mest bæredygtige er, at bruge det, indtil det går i stykker og ikke kan bruges mere. Kunne du godt tænke dig et større fjernsyn, så prøv at vente, til dit nuværende går i stykker. Kan du ikke vente på, at dit gamle fjernsyn har levet sit liv ud, så find et andet hjem til det. Der er sikkert nogen derude, der kan nøjes med den størrelse fjernsyn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...