Dyrk selv din mad

*reklame* – dyrk selv din mad med frø fra haveglad.dk.

Den mest miljøvenlige kost er en planterig kost. Hvis du gerne vil passe på vores klode, så bør du nøjes med lidt kød. Til gengæld kan du godt spise løs af frugt og grønt.

Der er dog også forskel på de forskellige frugter og grøntsager. Nogle af dem kan nemlig ikke dyrkes på friland i Danmark. Vi har ikke et egnet klima til nogle af de mere eksotiske planter. Så deres frugter er vi nødt til at importere fra udlandet. Det vil sige, at de skal køres mange kilometer i store lastbiler, der forurener. For at de kan holde sig længe nok til at nå til Danmark, skal de måske også sprøjtes.

Dette problem kan du afhjælpe ved at vælge lokalt dyrket mad, når du handler. Gå efter alt det, der er dyrket i Danmark. Eller dyrk det selv. Så skal det ikke engang fragtes ud til butikken og hjem til dit køkken.

Alt tæller

Du behøver ikke at være fuld ud selvforsynende for at gøre noget godt for miljøet. Det hele tæller, og du kan også gøre noget, selvom du ikke har en stor have.

Hvis alle danskere begynder selv at dyrke bare en enkelt afgrøde, bliver det samlet set rigtig meget mad, der ikke skal transporteres. Dyrker vi det alle uden at sprøjte og ved at vande med indsamlet regnvand, vil det også samlet set batte.

Giv ikke op, hvis du kun har en lille have eller kun har en altan. Anskaf dig nogle store krukker, så kan du straks gå i gang. Du kan købe frø og andet her (reklamelink – du betaler ikke ekstra, men du støtter min blog).

Genbrug i haven

Når du selv dyrker din mad, kan du samtidig tænke på genbrug. Der er rigtig mange muligheder for at genbruge forskellige ting i haven.

  • Du kan genbruge avispapir og/eller tomme toiletruller til forspiring.
  • Hvis du vil anlægge et højbed i haven, kan du bruge papkasser som ukrudtsdug.
  • Du kan genbruge alt dit haveaffald til at lave kompost.
  • Krukker, potter, redskaber osv. kan bruges år efter år.
  • Du kan “genbruge” dine frø igen og igen, hvis du lader dine planter gå i frø, og du samler dem ind og gemmer dem til året efter.

Bonusser ved at dyrke selv

Udover den mad, du kan få ud af det, er der flere gevinster ved at dyrke noget i haven eller på altanen.

Det giver dig noget pænt at se på, og det har en god effekt på humøret at have fingrene i jord.

Dit humør kan muligvis også påvirkes positivt af, at du kan spare penge. Du skal jo ikke købe de madvarer, du selv dyrker. Der kan være nogle udgifter i forbindelse med opstarten. Når du skal skaffe de nødvendige redskaber og købe frø, koster det lidt penge. Du kan nøjes med ganske lidt, hvis du vil, men du må regne med en lille udgift. Den kan du så til gengæld se som en investering. Redskaberne kan jo bruges år efter år, og du kan selv lave kompost, så du ikke skal bruge penge på det. Frø, læggekartofler og så videre kan du selv lave, når først du er i gang.

hjemmedyrkede grøntsager er godt for miljøet

Læs også dette indlæg om, hvordan du kan bruge kaffegrums i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...