5 ideer til upcycling – lev mere bæredygtigt

*Gæsteindlæg*

Indlægget er skrevet af Føniks Computer A/S

Hvis du gerne vil leve mere bæredygtigt, så skal du i gang med upcycling. Vi lever i en verden, hvor der sker en utrolig mængde spild. Alt i vores hjem kyles ud, hvis der blot er det mindste galt, og så render vi ud og køber nyt.

Det holder ikke i længden. Der er for mange mennesker på jorden, hvis det er sådan, vi vil leve. Derfor er vi alle nødt til at genoverveje, hvordan vi agerer i vores hverdag. Så her kommer vi med fem kreative skridt, alle og enhver kan tage. Vi kan alle upcycle mere.

1. Køb upcyclet elektronik

Det er de færreste, der selv kan finde ud af at upcycle elektronik på en fornuftig måde. Alligevel er det et seriøst problem, at mange brugbare computere og telefoner smides ud hver dag. Upcycling af hverdagens maskineri er vigtigt, men der er brug for eksperter til det.

Et godt eksempel på eksperter indenfor upcycling af elektronik er firmaet upcycle it. Deres mål er simpelt – en verden hvor grøn elektronik kan fås til en overkommelig pris. De går med sikre skridt imod deres mål ved at få fat på uønsket IT og elektronik, som de herefter istandsætter.

Hvis du køber en upcyclet computer, nedsætter du dit klimaaftryk gevaldigt, og du sparer også en god slat penge. En ny computer har et klimaaftryk på omkring 380 kg CO2, hvorimod en genbrugt kun ligger på omkring 50 kg CO2. Vælg bæredygtigt, vælg upcycle it.

2. Kreative potter til dine planter

Elsker du at have planter i dit hjem? Det gør vi også. Derfor har vi overvejet, hvordan man kreativt og kønt kan stille dem op på en klimavenlig måde. Det åbenlyse valg for os var at kigge på vores potter.

Du har ofte meget i dit hjem, du kan bruge som potter i stedet for at smide det ud – mere end du lige regner med. Porcelæn med et par skønhedsfejl eller et hak her og dér passer ikke så godt på bordet længere. Til gengæld kan det ofte huse noget jord og en plante – især hvis du er lidt forsigtig med ikke at fylde det for meget op, eller hvis du kan have det til at stå udenfor.

Det samme kan siges om dåser. Det sker ofte, at man har konservesdåser tilovers efter madlavningen. Selvfølgelig kan du ikke gemme dem alle – det er der for mange til. Men nogle gange kan de pæneste godt sorteres fra og laves om til blomsterpotter. Hvis du er virkelig kreativ eller vil have noget sjovt at lave med de mindste i familien, kan du endda male dåserne!

Det sidste kreative plantehjem, vi har forelsket os i, er gamle skuffer. Stil kommoden hvor end du vil, træk skufferne ud. Træk den nederste skuffe mest ud og den øverste mindst. Fyld derefter potter med planter i skufferne. Det giver et fedt retro look, hvor kultur, natur og upcycling smelter sammen!

3. Glas på rad og række

Du ender sikkert med en masse brugte glas, når du køber ind til mad og madlavning. Sennepsglas, syltetøjsglas og glas med Nutella – der er et hav af forskellige slags glas, du får købt.

Ofte ryger de i glascontaineren, og så kan de med lidt held blive genbrugt. Du kunne også selv direkte genbruge nogle af glassene – især hvis nogle af dem er kønne.

upcycling glas

Mange glas, der har været fødevarer i, er virkelig fine som drikkeglas. Du kan også gemme glassene og de tilhørende låg, og så kan de endnu en gang blive brugt til opbevaring – om det så er hjemmelavet syltetøj, krydderier, køkkengrej eller noget helt andet. Det er op til din fantasi. De kan endda blive brugt til levende lys, hvis du godt kan lide at skabe noget stemning i de mørkere måneder af året.

4. Genbrugt gavepapir

Gavepapir er måske ikke det, der bruger flest af jordens ressourcer. Alligevel sker der hvert år et enormt og overflødigt spild. Heldigvis kan du nemt gøre noget ved det.

genbrug gavepapir

Gavepapir behøver ikke at blive flået af gaverne. Vær blid, tag det nænsomt af, og med lidt håndsnilde har du et stykke fint gavepapir, du kan folde og bruge igen en anden god gang til jul eller fødselsdag.

Hvis du virkelig er kreativ, kan gamle aviser og fine kvadrater af stof også bruges. Aviserne kræver nok, at du prøver et par gange, hvis du gerne vil have et pænt resultat. Stof kræver ligeledes en anden teknik at pakke ind med, men så snart du har fundet den, så kan du og dine venner bruge det samme stof igen og igen til at give hinanden gaver.

5. Bliv glad for genbrugsbutikker

Genbrugsbutikken er altid en bedre ven for miljøet end de andre butikker. Derfor burde du også blive venner med den. Gå på eventyr, find noget spontant og billigt – der er ingen grænser, når det kommer til genbrug!

I nogle genbrugsbutikker laver de også upcycling, og hvis du selv er kreativ, kan du ofte købe nogle af de genbrugte produkter og selv upcycle dem, så de bliver helt vildt fede.

Det er i den grad muligt at leve mere bæredygtigt. Du skal bare overveje, hvordan du kan få fat på upcyclede produkter, og hvordan du selv kan upcycle det, du har. Gør det, og så har du allerede taget et langt skridt i den rigtige retning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...