Hvor stort er dit aftryk?

Vi sætter alle et aftryk her i verden. Nogle sætter et positivt aftryk og forandrer verden til det bedre. Andre sætter et mindre godt aftryk og bliver til skurken i alle historiebøger. Det er ikke sikkert, at dit aftryk her i verden bliver stort nok til, at du kommer i fremtidens historiebøger. Men det er sikkert, at du sætter et aftryk! Du påvirker den verden, du lever i. Også klimamæssigt.

Man kan faktisk sætte et tal på dit klimaaftryk. Man kan nemlig måle, hvor meget CO2, du udleder. Det er et virkelig stort om kompliceret regnestykke, fordi nærmest alt, hvad du gør, udleder CO2. Hvis du vil have et præcist tal, så kommer du nok til at bruge et par år på at regne det ud…

Skal det gå lidt hurtigere, så kan du få et cirkatal på dit klimaaftryk med Climaider. Du skal bare svare på nogle spørgsmål om dit liv, og på noget i retning af 2 minutter har du et tal. Climaider udregner det for dig ud fra nogle gennemsnitstal.

Jeg har selv prøvet at bruge beregneren, og her kan du se resultatet:

mit klimaaftryk i tal

Som du kan se, udleder jeg omkring 5334 kg CO2 i kategorien bolig, 2430 kg i kategorien kost og 1020 kg i kategorien transport. Ting og sager er en slags rodekategori, hvor diverse ting tæller med. Her udleder jeg omkring 2562 kg CO2. I den sidste kategori udleder jeg pt. ikke noget CO2. Jeg rejser nemlig ikke med fly.

Tal og virkelighed

Det kan være svært at forholde sig til ovenstående tal. Det siger dig måske ikke så meget, at jeg udleder 1020 kg CO2 om året med min bil. Men du behøver heller ikke at forstå den præcise mening med tallet. Du forstår jo godt, at mit klimaaftryk er større i kategorien bolig. Der er altså mere at hente i den kategori, hvis jeg vil forbedre min livsstil.

Får du selv sat nogle tal på, så brug dem som et udgangspunkt. Det er dér, du starter. Så kan du prøve at lave nogle ændringer i dit liv og se, hvordan tallene falder. I kategorien med det største tal kan du også få den største gevinst.

Download en app og formindst dit klimaaftryk

Jeg beregnede bare mit klimaaftryk på Climaiders hjemmeside. Men de har også lavet en app. Du kan downloade den på din telefon og hurtigt få sat nogle tal på dit liv. I appen kan du beregne hver kategori for sig. Flyver du heller ikke ret meget, så kan du starte med en anden kategori.

I appen finder du også en masse hjælp til at gøre dine tal mindre og mindske dit CO2-udslip. Ved du ikke så meget om, hvad du kan gøre, så kan du lære meget i appen. Du kan også udfordre dig selv. Jeg har fx udfordret mig selv til ikke at spise oksekød i 30 dage. Det kan nemlig gøre en forskel, hvis vi alle nedsætter vores forbrug af netop oksekød.

Gør en forskel

Du kan hurtigt argumentere for, at dit personlige aftryk ikke er ret stort i forhold til menneskehedens samlede aftryk, og at det ikke vil gøre den store forskel, at du holder op med at spise oksekød.

Det er sandt nok, at du som enkeltperson ikke kan gøre en kæmpe forskel. Men du kan skabe ringe i vandet. Ringe, der bliver større og større. Du kan tippe dine venner og din nabo i appen, og så kan de også komme i gang med at mindske deres CO2-udslip. Hvis de også tipper deres venner, kan det blive til ret mange mennesker.

Nu begynder det allerede at ligne noget, der gør en forskel. Men den stopper ikke her. Når I er mange, der er bevidste om jeres aftryk, så sætter det pres på virksomhederne og politikerne. De bliver nødt til også at tænke miljøvenligt, fordi du som forbruger og vælger gør det.

Så start endelig en lille ring i vandet, så den kan brede sig! Begynd på at gøre en forskel!

ringe i vandet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...