Bliv mere miljøbevidst

Vil du gerne være med til at passe bedre på vores klode? Så må du tage noget af ansvaret på dig. Der er meget, der kan gøres rent politisk. Det kan rykke, hvis politikerne gør noget. Men det kan også rykke, hvis vi alle sammen som enkeltpersoner hjælper til.

Du kan måske ikke gøre den store forskel, ene dig. Men hvis du gør en lille forskel, og din nabo også gør det, og alle dine venner gør det. Du kan skabe ringe i vandet, og du kan bidrage med en dråbe i havet. Vi bør alle hjælpe til og passe på. For sammen kan vi gøre en stor forskel.

Det handler om vaner

Vil du passe bedre på miljøet, så skal du ændre vaner. Mange af de ting, vi gør hver dag, tænker vi ikke ret meget over. Vi gør det bare. Smider ting ud, køber nyt, tager bilen, tænder for fjernsynet. Der er mange vaner i din hverdag, som ikke er ret gode for miljøet.

Sæt dine vaner under lup. Du behøver ikke at ændre dem alle sammen på én gang. Start bare et sted. Kig grundigt på en vane, og overvej, om du kan ændre den til noget mere bæredygtigt og miljøvenligt.

Har du ingen idé om, hvor du skal starte med at kigge, så kan jeg give dig tre store klimapunkter her:

Mad

Den mad, du køber og spiser, påvirker miljøet. Al mad er en belastning, men der er noget mad, som belaster mere end andet. Fx er grøntsager mindre belastende end kød.

Skal vi kigge nærmere på kødet, så er det oksekødet, der er den største synder. Vil du være mere bæredygtig, så skær ned på dit forbrug af oksekød. Derefter kan du se på, hvor meget svinekød du har brug for.

Kan du ikke undvære kød helt, så spis fisk og fjerkræ. Kylling er ikke nogen ret stor belastning for miljøet sammenlignet med oksekød. Og en kyllingesteg kan da være ganske lækker.

rejs bæredygtigt

Rejser

Du kan også kigge på dine rejseaktiviteter. Rejser du meget med dit arbejde, kan du tage en snak med chefen. Måske kan I tage nogle mere miljøvenlige valg?

Når det kommer til dine private rejser, har du større kontrol. Det er dig, der bestemmer. Vil du rejse hvert år? Vil du rejse langt væk? Vil du flyve? Der er meget at overveje.

Det mest miljøvenlige vil være slet ikke at rejse. Bliv hjemme i Danmark, og nyd den danske natur og kultur. Men kan du ikke undvære dine ture ud i verden, kan du se på, om du kan gøre det på en mere bæredygtig måde.

Ting

Hvor mange ting har du liggende, som du aldrig eller sjældent bruger? Vær helt ærlig! Det er nok ret mange. Du har sikkert gennem årene samlet en hel del, selvom du strengt taget ikke har brug for meget af det.

Hver gang du køber en ting, belaster du miljøet lidt. Den ting er nemlig blevet fremstillet og transporteret. Nogle ting fremstilles på en meget miljøbelastende måde. Andre er ikke så slemme, men de belaster alle.

Så vil du være bæredygtig, så hold op med at købe så mange ting. Køb kun det, du har brug for. Køb gerne kvalitet, så det kan holde længe. Det vil der også være råd til, hvis du køber færre ting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...